Δε θα σε σώσει κανείς. Ούτε μόνος μπορείς να κάνεις κάτι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Αρβανιτόπουλος, Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και βελτίωση υποδομών στην Παιδεία



Τις βασικές προτεραιότητες και τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει το νέο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παρουσίασε από το βήμα της Βουλής την Κυριακή ο Κ.Αρβανιτόπουλος.
Η ηγεσία του υπουργείου προετοιμάζεται για τη νέα σχολική χρονιά, προκειμένου να πετύχει την έγκαιρη παροχή των σχολικών βιβλίων και την πλήρωση των θέσεων δασκάλων και καθηγητών. «Στόχος και μέλημά μας είναι από την πρώτη ημέρα του αγιασμού τα σχολεία να λειτουργούν ομαλά και χωρίς κενά», όπως είπε.
Ο υπουργός μετέθεσε επίσης τις όποιες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής για μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευσης, με ορίζοντα την ακαδημαϊκή περίοδο 2016-2017.
Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ικανοποίηση του αιτήματος των πολιτών για βελτίωση της Παιδείας, καθώς «αποτελεί διαχρονική και καθολική απαίτηση των Ελλήνων πολιτών. Η Παιδεία εξαντλείται από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο στην άχαρη γυμναστική της διάνοιας με την απομνημόνευση. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα της παιδείας ούτε αντιμετωπίζεται ούτε εξαντλείται με μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας παντού. Διότι η Παιδεία αποτελεί εγγύηση των ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής κινητικότητας», τόνισε ο κ.Αρβανιτόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται:
·  αξιολόγηση διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού με στόχο ανάδειξη τομέων που χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις
·  βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης με αναβάθμιση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση
·  ενίσχυση υποδομών, κτιριολογικής υλικοτεχνικής υποδομής, με «έξυπνα» βιοκλιματικά εκπαιδευτήρια, σύγχρονα ψηφιακά εποπτικά μέσα, το ηλεκτρονικό βιβλίο και την ψηφιακή τάξη
·   απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» που σήμερα προσεγγίζει το 28%
·   συγκερασμός και σύνθεση των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με το διαχρονικό πνεύμα της ελληνικής Παιδείας
Ψηφιακά δημοτικά από του χρόνου, έπονται Γυμνάσια και Λύκεια
Ο κ.Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι «στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το ψηφιακό σχολείο παίρνει σάρκα και οστά στη σχολική χρονιά 2013-2014. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα καταθέσουμε νομοσχέδιο εντός του έτους για τη μεταρρύθμιση του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.
Στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση ολοκληρώνουμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας λειτουργίας των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Στηρίζουμε αλλά και ελέγχουμε τον θεσμό των Κέντρων Μεταλυκειακής εκπαίδευσης».
Ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων
Η κυβέρνηση επιδιώκει ποιοτική αναβάθμιση, απρόσκοπτη λειτουργία και ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και προχωρά σε μία σειρά από άμεσες κινήσεις:
·   εξορθολογισμός του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας
·   ολοκλήρωση της εφαρμογής του Νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση
·   διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ για να παρέχουν το δημόσιο αγαθό της Παιδείας
·  αναθεώρηση του συστήματος συγγραμμάτων
·   βελτίωση των υποδομών της φοιτητικής μέριμνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου