Δε θα σε σώσει κανείς. Ούτε μόνος μπορείς να κάνεις κάτι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


                                                                                   Λιβαδειά 1-4-2015

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ
                                                             
Συνάδελφοι, -ισσες,
σε λίγους μήνες λήγει η θητεία των διευθυντών και θα βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με το ζήτημα της επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης. Μένοντας σταθεροί στη θέση μας για συμμετοχή και του Συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών και καθώς μπορεί να κληθούν φέτος οι σύλλογοι να αναλάβουν εξολοκλήρου την ευθύνη να επιλέξουν το διευθυντή τους για την επόμενη σχολική χρονιά, θα θέλαμε να εκφράσουμε ορισμένες σκέψεις μας.
    Καταρχήν  θεωρούμε θετικό να δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες στο Σύλλογο, πράγμα που αποτελεί και πάγια διεκδίκηση σύμφωνα και με τις αποφάσεις των Συνεδρίων της ΟΛΜΕ. Εξάλλου νομίζουμε ότι κανένας συνάδελφος δεν θα ικανοποιούνταν με μια επανάληψη των προηγούμενων μεθόδων κρίσης, καταδικασμένων σε αρκετές περιπτώσεις στη συνείδησή μας. Ίσως λοιπόν να ήρθε η στιγμή να δοκιμαστούμε όλοι στην πράξη δείχνοντας υπευθυνότητα και ωριμότητα και επιλέγοντας τον αξιότερο για διοίκηση συνάδελφο, είτε πρόκειται για τον εν ενεργεία διευθυντή είτε για κάποιο άλλο μέλος του συλλόγου. Αυτή η επιλογή θα πρέπει να καθοριστεί από ένα και μοναδικό κριτήριο, το πρότυπο του διευθυντή που θέλουμε, ενός διευθυντή που  θα μεριμνά για την καλή λειτουργία ενός δημοκρατικού σχολείου, ανοικτού στην κοινωνία, με υψηλούς στόχους  που θα συντονίζει το έργο των εκπαιδευτικών, θα συνεργάζεται μαζί τους ισότιμα και με πνεύμα αλληλεγγύης, θα ενισχύει τη συνοχή του συλλόγου και θα ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών βοηθώντας στο έργο τους. Επομένως την επιλογή μας θα πρέπει να την κάνουμε αποφεύγοντας ό,τι στο παρελθόν μας ταλαιπώρησε, τις παραταξιακές προτιμήσεις, τις προσωπικές φιλίες τα συμφέροντα, τις εξωσχολικές παρεμβάσεις, τους ανταγωνισμούς και την ανθρωποφαγία. Είναι ευκαιρία τώρα να αναδειχθούν και άλλοι συνάδελφοι που πληρούν αυτά τα κριτήρια και που μέχρι σήμερα δεν αποφάσιζαν να συμμετέχουν σ' αυτήν τη διαδικασία.
     Αν σήμερα πρέπει να γίνει μια αρχή, στις επόμενες κρίσεις προτείνουμε και περιμένουμε μια  ολοκληρωμένη θέση από τη μεριά του υπουργείου που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων, περιορίζοντας την ισχύ της συνέντευξης και δίνοντας   τη  δυνατότητα
και στο σύλλογο να προκρίνει τους καταλληλότερους. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό  οι συνάδελφοι θα έχουν κίνητρο να προσφέρουν από διάφορες θέσεις στο σχολείο τους και να δικαιώνονται για την προσφορά τους.
   Τέλος κρίνουμε ότι η στάση των παρατάξεων στην ΟΛΜΕ δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των περιστάσεων, αφού δεν έχουν διατυπώσει θέση πάνω στο ζήτημα και πρέπει να το πράξουν άμεσα και να μην περιμένουν τις εξελίξεις, αντίθετα να τις διαμορφώνουν. Αυτή πρέπει να είναι η στάση όλων μας, να μην γινόμαστε απλοί αποδέκτες των αποφάσεων, αλλά να παλεύουμε και να διεκδικούμε τις δικές μας προτάσεις.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Γιάννης Πάγκαλος                                        Κώστας Χρυσαφόπουλος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου