Δε θα σε σώσει κανείς. Ούτε μόνος μπορείς να κάνεις κάτι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Κοινή ανακοίνωση των ΕΛΜΕ – Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. για την συνάντηση με τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Στ. Ελλάδας



            Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16-6-2016 στη Λαμία, κοινή συνάντηση των ΕΛΜΕ και  Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης, προκειμένου να του εκθέσουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος και τα σχολεία της περιοχής, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των αλλεπάλληλων μνημονίων.
            Εστιάσαμε την προσοχή μας
·         στην αυξανόμενη υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης που καταδικάζει τα σχολεία να λειτουργούν με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικού προσωπικού
·         στην πλήρη εναντίωσή μας με οποιαδήποτε σκέψη συρρίκνωσης έστω και μίας σχολικής μονάδας, αλλά και των τομέων στα ΕΠΑΛ
·         στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που σχετίζονται με τους διορισμούς, την οργανικότητα και τις υπηρεσιακές μεταβολές
·         στο σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει από την αναδρομική επιστροφή της προσωπικής διαφοράς που ζητείται από τους αναπληρωτές λόγω λανθασμένης κατάταξής τους στα μισθολογικά κλιμάκια, που απειλεί να εξανεμίσει τον τελευταίο τους μισθό.
·         στην έλλειψη διαφάνειας στην λειτουργία των Υπηρεσιακών συμβουλίων
Τονίσαμε ότι μετά την ψήφιση του πρόσφατου μνημονίου που ακολουθήθηκε από ασφαλιστικό-φορολογικό, αλλά και τις αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρισκόμαστε μπροστά στην «εξαφάνιση» χιλιάδων κενών με τη μέθοδο της… ελάφρυνσης του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου στα γυμνάσια, της.. ελάφρυνσης των ΕΠΑΛ από ειδικότητες και με τη μέθοδο των σχεδόν απαγορευτικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία πολλών κλασσικών και ολοήμερων τμημάτων νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών, που για μας μεταφράζεται σε ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων, αλλά και απώλεια οργανικών θέσεων και υπεραριθμίες των μόνιμων συναδέλφων. Παράλληλα ζητήσαμε την απόσυρση των σχετικών διατάξεων που αφορούν τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.
Το κλίμα που εισπράξαμε ήταν δυστυχώς απογοητευτικό! Στα περισσότερα ζητήματα δεν πήραμε απαντήσεις εκτός από την υπόσχεση ότι οι προβληματισμοί μας θα μεταφερθούν μέσω τηλεδιάσκεψης στην πολιτική ηγεσία! Το μοναδικό ζήτημα το οποίο μπορούμε να θεωρήσουμε ως θετικό ήταν η επανάληψη της δέσμευσης του Περιφ/κού Δ/ντή ότι δε θα κλείσει-συγχωνεύσει καμία σχολική μονάδα στην ευαίσθητη περιοχή της Ευρυτανίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι τον προσεχή Οκτώβρη θα ζητήσει από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε νέο χωροταξικό των γυμνασίων, με δίκαιη κατανομή του μαθητικού δυναμικού των σχολείων ώστε να μην γιγαντώνονται σχολικές μονάδες στην ίδια περιοχή τη στιγμή που άλλες κινδυνεύουν από συρρίκνωση.
Δυστυχώς, όμως, πήραμε και απαντήσεις τις οποίες θεωρούμε εξαιρετικά αρνητικές για την περιοχή μας και δείγμα γραφής για ό,τι θα επιχειρηθεί πανελλαδικά:
·         Όταν προσπαθήσαμε να αποσπάσουμε δέσμευση ότι οι υπεραριθμίες που θα δημιουργηθούν ως συνέπεια της συρρίκνωσης ωραρίου στα γυμνάσια, τομέων στα ΕΠΑΛ και νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, δεν θα αντιμετωπιστούν με υποχρεωτικές μετακινήσεις εκτός ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ, ο Περιφερειακός δήλωσε ότι αν και με πόνο ψυχής ίσως αναγκαστεί να υπογράψει μετακινήσεις… αν είναι για το καλό των σχολείων! Αυτό που αντιληφθήκαμε δε είναι πως όλα είναι ανοιχτά: εντός ΑΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΠΕ (ίσως και ακόμα παραπέρα;)
·         Στο ζήτημα των προϋποθέσεων που θέτει η εγκύκλιος για τη λειτουργία των ολοημέρων, που είναι προκλητικές σε μια περίοδο που οργιάζει η ανεργία, η υποαπασχόληση και η μαύρη εργασία, ο Περιφερειακός ακολούθησε τη «σκληρή γραμμή» λέγοντας ότι είναι παράνομο να… ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ αιτήσεις από όσους γονείς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, άσχετα από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εν προκειμένω). Εξάλλου δεν έχουμε συνδιοίκηση…
·         Δεν βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας η σύσταση των  2154 οργανικών θέσεων  εκπαιδευτικών ειδικοτήτων ΠΕ (Πληροφορικής, Γαλλικών, Γερμανικών, Θεατρικής Αγωγής, Καλλιτεχνικών).  Έτσι, υποβαθμίζονται τα μαθήματα ειδικοτήτων στην Α/θμια Εκπ/ση, δημιουργείται κλίμα εργασιακής αβεβαιότητας των εκπαιδευτικών και εμπεδώνεται η εικόνα ενός αναξιόπιστου Υπουργείο Παιδείας στις ίδιες τις διακηρύξεις  του.  
Είναι πράγματι λυπηρό, είναι κατάντια… πρώτη φορά Αριστερά, είναι και ότι πιο σκληρό θα μπορούσε να προσθέσει κανείς. Το ζήτημα, όμως, είναι το εκπαιδευτικό κίνημα να μη μείνει στο σχολιασμό της κατάστασης και στους χαρακτηρισμούς, να μην υιοθετήσει τη λογική της εξαπατημένης κορασίδας. Το ζήτημα είναι να οργιστεί και να βροντοφωνάξει:

 ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΛΛΗ ΦΤΗΝΕΙΑ, ΑΛΛΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ!

Τα εκπαιδευτικά σωματεία της Στερεάς Ελλάδας που υπογράφουμε παρακάτω, δεσμευόμαστε ότι θα αναλάβουμε κοινή δράση και συντονισμένους αγώνες, σε επίπεδο Περιφέρειας και Πανελλαδικά ώστε να μετατραπεί η αγανάκτηση σε οργή και η οργή σε ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ!



ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΕΛΜΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου