Δε θα σε σώσει κανείς. Ούτε μόνος μπορείς να κάνεις κάτι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργώ γιατί.. ένα εξαιρετικό βίντεο




Τι λες Καίτη ή Κώστα, θα απεργήσεις;
  • μόνο και μόνο επειδή εντελώς άδικα και αναίτια 2.500 συνάδελφοί σου απολύθηκαν
  • μια απεργία ενός μήνα (λέμε τώρα) θα κοστίσει 2.000 ευρώ, αυτά που θα κλέψουν από σένα και τη γυναίκα  σου είναι 500 φορές παραπάνω. Τι λες αξίζει να ζοριστείς λίγο περισσότερο, αλλά αυτή τη φορά για το καλό σου ή θα το αφήσεις να πάει και αυτό;

Αυτό που ακούγεται τις τελευταίες μέρες κατά κόρον είναι ότι "δε μπορεί να αντέξει ο κλάδος τόσες μέρες απεργία", και προφανώς η αναφορά είναι στο οικονομικό κόστος.
 Όμως οποιαδήποτε θέση γίνεται καλύτερα κατανοητή αν τη δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο, σε μια άλλη κλίμακα χρόνου ώστε να σχηματιστεί καλύτερη εικόνα, όχι μόνο αυτού που συμβαίνει αλλά και αυτού που πρόκειται να συμβεί.
Είναι ένα κλασσικό κόλπο των διαφημιστών να σε κάνουν να εστιάσεις στο τώρα σε μικρή κλίμακα ώστε να μη δεις τις συνέπειες σε βάθος χρόνου. Παράδειγμα, σου πουλάν ένα δάνειο 10.000 ευρώ λέγοντας ότι η δόση θα είναι μόλις 100 ευρώ το μήνα, δε σου λένε όμως ότι αυτό θα το πληρώνεις για 20 χρόνια, με συνέπεια αυτό που τελικά θα δώσεις να είναι 24.000 ευρώ. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους καπνιστές, τα τέσσερα ευρώ τη μέρα δεν είναι και τόσο μεγάλο κόστος, αν το δεις όμως σε βάθος δεκαετίας αντιλαμβάνεσαι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νούμερο της τάξης των 15.000 ευρώ.  Αν το συνειδητοποιούσαν όλοι αυτοί που καπνίζουν σίγουρα θα έβλεπαν κάπως διαφορετικά το ζήτημα "καπνίζω”
Δυστυχώς η ίδια λογική περνάει και στην οικονομική πολιτική και δυστυχώς μέχρι στιγμής τα καταφέρνει μια χαρά, ίσως γιατί είναι στη "φύση" του Έλληνα να κοιτάει μόνο κοντά και να αφήνει τα άλλα στο "έχει ο Θεός!"
Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Ας πάρουμε τη περίπτωση μιας/ενός συναδέλφου, της Καίτης ή του Κώστα, ας πούμε. Η Καίτη ή ο Κώστας δεν κάνει απεργίες γιατί έχει δυο παιδιά πάνω στα έξοδα, το ένα σπουδάζει και το άλλο στο Γυμνάσιο. Είναι γύρω στα  σαράντα πέντε. Ο άντρας της ή η γυναίκα του είναι επίσης εκπαιδευτικός με τον ίδιο βαθμό. Μέχρι τώρα τα κατάφερναν καλά, είχαν και κάποιες αποταμιεύσεις και το πρόσωπο καθαρό απέναντι σε όλες τις υποχρεώσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως άρχισαν να δυσκολεύονται, να πηγαίνουν κάποιες υποχρεώσεις πιο πίσω, τα έτοιμα να μειώνονται με επικίνδυνο ρυθμό να γίνονται κάποια τηλέφωνα στο σπίτι για κάποιες οφειλές που καθυστέρησαν.
Η Καίτη  όμως το σκέφτεται πάλι για τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, είναι μεγάλο το κόστος , δε νομίζει  ότι θα μπορέσουν να το αντέξουν. Στη συνέλευση που αποφάσισε για την απεργία ο Κώστας δεν πήγε, γιατί εκείνο το απόγευμα έπρεπε να πάει στο εξοχικό για να κουρέψει τα χόρτα τα οποία θα "έπνιγαν το σπίτι". Τους προβληματισμούς του τους μεταφέρει μόνο μέσα στο Σύλλογο και πάλι όχι δημοσίως, αλλά στα πηγαδάκια που δημιουργούνται.
Λοιπόν Κώστα ή  Καίτη, αν και θα έπρεπε να απεργήσεις μόνο και μόνο επειδή εντελώς άδικα και αναίτια 2.500 συνάδελφοί σου απολύθηκαν, επειδή 10.000 συνάδελφοι αναπληρωτές δε θα δουλέψουν φέτος, επειδή οι φύλακες του σχολείου σου δεν ήταν φέτος εκεί να σου πουν χαμογελαστά καλημέρα και καλή χρονιά επειδή και αυτοί είναι άνθρωποι με υποχρεώσεις αλλά τους χειρίστηκαν σαν νούμερα, θα σου μιλήσω με νούμερα, για τα δικά σου νούμερα και το τι σε περιμένει για να κάνεις τους υπολογισμούς σου.
Λοιπόν Καίτη, ο μισθός σου πρέπει να μειώθηκε περίπου στα πεντακόσια ευρώ το μήνα, μαζί με τον/την σύζυγο πιάνατε κοντά στα τρία χιλιάρικα το μήνα, τώρα είσαι στα δύο, αλλά με λίγο ζόρι τα καταφέρνετε, είναι βέβαια και αυτά τα χαράτσια, άλλο για το σπίτι άλλο για το εξοχικό, όμως ακόμα αντέχετε, κόπηκαν οι ταβέρνες, τα ταξίδια, οι διακοπές, που και που για κανέναν καφέ. Υπάρχουν και αυτά τα έτοιμα που μαζέψατε για στιγμή ανάγκης, μάλλον θα καταφέρετε να σπουδάσουν τα παιδιά. (Αλήθεια που θα βρουν δουλειά τα παιδιά σου Καίτη,  και με τις μισθούς,  το σκέφτηκες;).
Λοιπόν Κώστα, είστε περίπου χίλια ευρώ το μήνα κάτω μαζί με τη σύζυγο, αυτό σημαίνει το χρόνο 12.000 ευρώ και για τους δυο "μείον", αν δουλέψετε για άλλα 20 χρόνια σημαίνει 240.000 ευρώ. Μετά όμως  Καίτη, υγεία να έχεις θα βγεις στη σύνταξη και σου εύχομαι να ζήσεις και άλλα 20 χρόνια να χαρείς με το καλό τα παιδιά σου και να μεγαλώσεις τα εγγονάκια σου. Οι συντάξεις όμως  Κώστα κουτσουρεύτηκαν και αυτές, ας υποθέσουμε ότι θα παίρνεις το χιλιάρικο το μήνα (λίγο δύσκολο με τους στόχους που βάζουν), ενώ θα έπρεπε να παίρνεις τουλάχιστον 1500 αν ζούσες σε μια πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα. Αυτό σημαίνει άλλα 12.000 ευρώ χαμένα το χρόνο, στα 20 χρόνια μας κάνουν άλλα 240.000 ευρώ.
 Σου φαίνονται πολλά ε; Δεν το είχες σκεφτεί έτσι.
Όμως Καίτη  έχει και άλλα. Μήπως περιμένεις να πάρεις εφ' άπαξ; Δε νομίζω, λοιπόν κόψε άλλες 150.000.  Βέβαια έκοψαν και τα δώρα Πάσχα και Χριστούγεννα, αυτό όμως έχει καιρό, ξεχάστηκε.
Αυτά τα χαράτσια που πληρώνεις κάθε δίμηνο στη ΔΕΗ σου κακοφαίνονται αλλά τι να κάνεις για να το λέει ο υπουργός των Οικονομικών έτσι θα είναι. Νομίζεις ότι θα είναι προσωρινά; Δε νομίζω, ήρθαν για να μείνουν. Σα να πληρώνεις ενοίκιο στο ίδιο σου το σπίτι.
Και αυτό το πετρέλαιο  Κώστα πολύ ακρίβυνε, κρύωνες το χειμώνα από λίγο έως αρκετά, τα παιδιά γκρίνιαζαν, αλλά τη βγάλατε, λίγο το κλιματιστικό, λίγο το τζάκι τα καταφέρατε.
Λοιπόν  Καίτη, επειδή σου αρέσουν τα νούμερα,  αυτά που θα χάσεις εσύ, ο άνδρας σου  και τα παιδιά σου για τα επόμενα χρόνια που θα περάσεις σε αυτό τον κόσμο κοντεύουν το 1.000.000 ευρώ, δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά πίστεψέ με κάπου τόσα είναι. Εγώ το συνειδητοποίησα τα τελευταία δύο χρόνια που "γράφω" όλα τα έξοδα και τα έσοδα στη προσπάθεια μου να καταφέρω να τα βγάλω και εγώ πέρα και να δω τι να κόψω και  που να πρωτοδώσω.
Λοιπόν  Κώστα, μια απεργία ενός μήνα (λέμε τώρα) θα κοστίσει 2.000 ευρώ, αυτά που θα κλέψουν από σένα και τη γυναίκα  σου είναι 500 φορές παραπάνω. Τι λες αξίζει να ζοριστείς λίγο περισσότερο, αλλά αυτή τη φορά για το καλό σου ή θα το αφήσεις να πάει και αυτό;
Αλήθεια Καίτη είναι και αυτές οι ειδικότητες, ο άνδρας σου είναι Τεχνολόγος και εσύ της Αγγλικής, κάτι πήγε να γίνει το καλοκαίρι με τους Τεχνολόγους αλλά το πήραν πίσω. Και με τα Αγγλικά, λένε να μειώσουν τις ώρες στο Λύκειο, σας πήραν και την Ιστορία από β ανάθεση. Κάτι ακούγεται και για διαθεσιμότητα, βέβαια αυτά ήταν για τα τις Τεχνικές Ειδικότητες και για τους άλλους, κάποιους υπάλληλους στους Δήμους, κάποιοι Διοικητικοί σε κάποιες Υπηρεσίες....
Αλήθεια Κώστα, μήπως αύριο είναι και για σένα;
Αλήθεια Καίτη ή Κώστα, μήπως αξίζει να χάσεις κάποια ευρώ για να μη χάσεις σήμερα την αξιοπρέπεια σου και  αύριο τη δουλειά σου;

Κώστας Ναούμ
Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου