Δε θα σε σώσει κανείς. Ούτε μόνος μπορείς να κάνεις κάτι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Σάββατο 19/10, Συνεδριακό Θήβας, Ο Τετραπέρατος κόσμος, Εκδήλωση της ΕΛΜΕ

Περίληψη
Ζούμε σε έναν υπέροχο πλανήτη. Πανδαισία χρωμάτων,  πανδαισία ήχων, μια φύση θεϊκή. Ένας ουρανός μαγευτικός. Ένα υπέροχο Σύμπαν.
Ποια μορφή όμως έχει αυτό το Δημιούργημα; Είναι άπειρο; Το αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας ολόκληρο; Το μετράμε πλήρως με τα όργανά, τα οποία είναι επέκταση των αισθήσεών μας και της ανθρώπινης φυσιολογίας μας; Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα προβλήματα της σύγχρονης Κοσμολογίας και Αστροφυσικής.
Σήμερα γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το Σύμπαν, έτσι όπως αυτό περιγράφεται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, είναι ένα «τεράστιο» υπερ-στερέωμα τεσσάρων διαστάσεων. Τριών χωρικών και μιας χρονικής. Ένα «χωροχρονικό συνεχές».
Ποια γεωμετρία περιγράφει όμως το χωροχρονικό αυτό συνεχές; Είναι ικανή η γεωμετρία των σχολικών μας χρόνων, η γνωστή μας ευκλείδεια γεωμετρία των τριών διαστάσεων, που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και μετράμε με τα όργανά μας, να δώσει απαντήσεις για τη δομή αυτού του χωροχρονικού γίγνεσθαι; Η σύγχρονη Κοσμολογία λέει όχι. Το χωροχρονικό αυτό συνεχές περιγράφεται από μιαν άλλη, πλήρως γενικευμένη γεωμετρία, τη γεωμετρία Ρήμαν (Riemann). Η γεωμετρία όμως αυτή έχει μια βασικότατη ιδιότητα. Αν αποκόψουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι του χώρου τον οποίο περιγράφει, το κομμάτι αυτό συμπεριφέρεται ως ευκλείδειο και άρα είναι αντιληπτό από τις αισθήσεις μας και μπορεί να καταγραφεί από τα όργανά μας.
Έτσι, στην ουσία αυτό το αισθητό στερέωμα που αντιλαμβανόμαστε με την ανθρώπινη φυσιολογία μας, δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι, μια πολύ μικρή «φέτα», ενός τετραδιάστατου μη ευκλείδειου υπερ-στερώματος, υπαρκτού μεν αλλά μη αισθητού. Η μειωμένη εμβέλεια των ανθρώπινων αισθήσεων απομονώνει γύρω από τον παρατηρητή ένα  ελαχιστότατο συμπαντικό μέρος του τετραδιάστατου και μη Ευκλείδειου συμπαντικού χωροχρονικού συνεχούς. Το «μικρό» αυτό μέρος είναι ευκλείδειο και τρισδιάστατο. Μέσα σε αυτό εξελίσσεται ο κόσμος των αστρονομικών και γενικότερα των  επιστημονικών μας παρατηρήσεων

Αντώνης Αντωνίου
Αγγελέτου 4

34100 Χαλκίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου