Δε θα σε σώσει κανείς. Ούτε μόνος μπορείς να κάνεις κάτι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση για τις απόπειρες παραβίασης του ωραρίου των εκπαιδευτικώνΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι, επειδή υπάρχουν  αναφορές - καταγγελίες από συναδέλφους στα σχολεία της περιοχής μας, για υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο από 8 - 2 μ.μ., χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, το ΔΣ της  ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ έκρινε σκόπιμο για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών που αφορούν τα εργασιακά μας καθήκοντα, να ενημερώσει τον κλάδο ότι:
Α) Ο Νόμος 1566/85, ο οποίος καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αναφέρει με σαφήνεια ότι ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο είναι έως 6 ώρες την ημέρα και 30 ώρες την εβδομάδα, οι οποίες καθορίζονται: από τις διδακτικές ώρες συν τις ώρες που προκύπτουν από τις αναθέσεις του συλλόγου, τη συμμετοχή στις σχολικές γιορτές, εκδρομές, παιδαγωγικές συνεδριάσεις, βαθμολογίες κ.λπ. Είναι προφανές ότι εφόσον για κάποιο συνάδελφο δεν υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, δεν υπάρχει λόγος υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο. Κάθε άλλη ερμηνεία και αλλαγή προγραμματισμού είναι αυθαίρετη και εκδικητική.
Οι επιτηρητές των πανελλαδικών δεν είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται την ίδια μέρα στο σχολείο τους. Για τις μέρες των πανελλαδικών είναι αποσπασμένοι στα εξεταστικά κέντρα, στα οποία αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που τους έχουν ανατεθεί (επιτηρητές, μέλη γραμματείας, κλπ)
Οι συνάδελφοι κάνουν τις επιτηρήσεις τους στις ενδοσχολικές εξετάσεις, ασκούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί από το Σύλλογο και τη διεύθυνση του σχολείου, και παραμένουν σ΄ αυτό τις ώρες που απαιτούνται για να τα υλοποιήσουν όχι πέραν σύμφωνα με το Ν,1566/85. Δεν είναι υποχρεωμένοι να στοιβάζονται στις αίθουσες συλλόγων διδασκόντων εάν δεν τους έχει ανατεθεί εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο από τους συλλόγους διδασκόντων και τις διευθύνσεις των σχολείων.
Β) Καμία εγκύκλιος διοικητικού παράγοντα δεν μπορεί να ανατρέψει το νόμο.
Γ) Η ευκαιρία της επιστράτευσης για επαναφορά του ζητήματος του ωραρίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και προφανώς δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν (διευθυντή εκπαίδευσης, διευθυντή σχολείου, συνάδελφο) να εφαρμόσει κάτι άλλο.
Συμπερασματικά και με δεδομένη την απόσυρση της απαράδεκτης οδηγίας είναι
 αυτονόητη η διατήρηση του ωραρίου σύμφωνα με το νόμο, καθώς και ότι η διενέργεια των εξετάσεων δεν διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια.
Καλούμε λοιπόν τις διευθύνσεις των σχολείων να μην γίνουν «βασιλικότεροι» του «βασιλέως». Θα πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους, να μην δεχθούν το ρόλο του δεσμοφύλακα και να βάλουν φρένο στη λειτουργία των σχολείων ως στρατώνων.
Οι σύλλογοι διδασκόντων θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και οι συνάδελφοι να μην λειτουργούν με οδηγό το φόβο. Οι τυχόν αυθαιρεσίες των διοικήσεων θα πρέπει άμεσα να καταγγέλλονται στο σωματείο. Το σωματείο της  ΕΛΜΕ Βοιωτίας θα βρεθεί δίπλα στους συλλόγους διδασκόντων αλλά και σε κάθε συνάδελφο. Η συλλογική μας δράση μπορεί να σταματήσει την απαξίωση της αξιοπρέπειάς μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΡΑ!

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου